Diabetes

Wat is Diabetes?

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een stofwisselingsziekte waarbij de glucoseregulatie is verstoord. Er bestaat (nog) geen genezing voor diabetes. Van de naar schatting 1 miljoen Nederlanders met diabetes zijn er een kwart miljoen die diabetes hebben zonder het te weten.

Wat is het zorgprogramma Diabetes?

Als u diabetes heeft, krijgt u te maken met verschillende zorgverleners. Zij kunnen u helpen om ervoor te zorgen dat de kans op problemen met uw ziekte zo klein mogelijk blijft. Dit betekent dat de hulp van deze zorgverleners goed op elkaar moet aansluiten. Bovendien moet de hulp ook passen bij uw persoonlijke wensen en mogelijkheden. Om dit te realiseren heeft Zorgplein Zuid een zorgprogramma ontwikkeld met duidelijke afspraken zodat alle zorgverleners goed samenwerken en op de hoogte zijn van uw situatie. In het zorgprogramma werken huisartsen, praktijkondersteuners, apotheek, fysiotherapie en diëtist samen. Eén zorgverlener, meestal de praktijkondersteuner, houdt het overzicht. Dit is ook uw aanspreekpunt. Voor ondersteuning van het zorgprogramma zijn wij aangesloten bij de organisatie Preventzorg.

Leefstijl

Uw leefstijl, dat wil zeggen uw manier van leven, is van grote invloed op het risico om diabetes te krijgen. Bovendien zal iemand met een gezonde leefstijl beter kunnen omgaan met diabetes. Iemand met een gezonde leefstijl eet gezond, rookt niet, beweegt genoeg en drinkt niet te veel alcohol. Heeft u diabetes of kans op diabetes? Dan is een gezonde leefstijl heel belangrijk voor u. Maar het aanpassen van een leefstijl kan erg moeilijk zijn. Heeft u vragen of wilt u hulp? Neem contact op met de praktijkondersteuner.